Quantcast
Channel: Svensk mediedatabas (SMDB) » jul
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Herkules Jonssons storverk

$
0
0

Videoklipp: Adobe Flash Player behövs för att spela detta videoklipp. Ladda ner den senaste versionen här. Du behöver även ha JavaScript aktiverat i din webbläsare.

Copyright: Svenska Ord AB och Per Åhlin

Så blev det äntligen julafton. I tjugofyra dagar har vi gjort nedslag i Kungliga bibliotekets samlingar. Vi har julpysslat som man gjorde 1894. Vi har firat alternativ jul 1968. Vi har läst Maria Röhls brev från julen 1823. Det har avslöjats vem julbocken egentligen är, vilka julprylar man trånade efter på 1920-talet och att Jultomten faktiskt är död.

På självaste dopparedan besöker vi SVT:s julkalender Herkules Jonssons storverk från 1969. Under seriens gång har vicevärden Gottfrid Gustavsson (Mille Schmidt) försökt att få familjen Jonsson vräkt. När vi kommer in i scenen är det alltså julafton och Herkules Jonsson, spelad av James Dickson, står i begrepp att utföra sitt största storverk. Pappa Olle (Tage Danielsson) och mamma Ann-Sofi (Gun Holmqvist) håller som bäst på att förbereda julaftonsfirandet, men hotet om vräkning gör att julstämningen inte riktigt vill infinna sig.

Herkules Jonssons storverk var den tionde julkalendern som sändes i tv. Den första hette Titteliture från 1960. Vid en röstning om populäraste julkalendern som gjordes 1999 vann Mysteriet på Greveholm från 1996. På andra plats kom Sunes jul från 1991 tätt följd av Gumman som blev liten som en tesked (1967) och Trolltider (1979).

Årets julkalender heter Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst. Den är en uppföljare på succén från 1996 och det är den femtiotredje i ordningen.

På KB finns alla tv-kalendrar från 1978 och fram till nu bevarade i sin helhet. Första julkalendern som KB har avsnitt ifrån är En småstad vid seklets början från 1966.

Källor ur Svensk mediedatabas

Fakta och källor

Wikipedia:

wikipedia.org


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4